Hur mycket kalorier?

Alla livsmedel har en viss mängd kalorier – energienheter – i sig. Man brukar räkna kalorier enligt måttet kilokalorier. På varje förpackning hittar du antalet kalorier som betecknas med förkortningen kcal.

På frukt, grönsaker, kött och bröd – med eller utan förpackning – hittar du såklart inget då alla de förväntas följa normer enligt livsmedelsverkets standard. Alla andra varor säljs i förpackningen. Hittar du ingen information om kalorier på förpackningen, begår livsmedelsaffären och/eller tillverkaren en brott. Alla livsmedelsvaror ska markeras enligt lag.

Måttet kilokalorier

1kcal = 1 kilokalori = 1000 kalorier.

Tänk på att ingen någonsin kallar kalorier för kilokalorier. När du hör ordet ”kalori”, är det med 99 procents säkerhet tal om kilokalorier.

Hur mycket ska man äta?

massor av energiHur många kalorier du får äta per dag beror på din vikt, längd, ålder och på hur mycket du tränar. På nätet hittar du en del olika kaloriräknare som hjälper dig att kontrollera antalet som gäller just dig. Oftast ligger antalet kalorier du bör konsumera per dag på mellan 1,5 och 3,5 miljoner för en vuxen människa (1500-3500 kcal).

Nu är det dags att kolla hur mycket kalorier vi som gillar onyttig mat konsumerar.

En hamburgare innehåller ca 300 kcal – lika mycket som en påse ostbågar. En stor påse potatischips på 300 gram ger kroppen 1600 kcal, vilket är enormt mycket. Eller hur?

En bit Budapestbakelse är ”värd” över 450 kcal, medan en Snickers eller Mars närmar sig 300. Glassen ligger på ungefär samma nivå som choklad. Det är faktiskt bättre att välja mjukglass som innehåller hälften av kalorier som den vanliga glasstruten.

Tittar man på kalorier, ser vi inga problem med att ha råd med en strut mjukglass och en påse ostbågar om dagen. Behöver man mer skräpmat, kan det vara smartare att ta en hamburgare istället för potatischips på kvällen. Då får man faktiskt en riktig måltid in i sig. Chips äter vi ju oftast redan efter det vi har ätit ”på riktigt”, vilket gör att antal kalorier vi konsumerat blir enormt.